Vad är Acceptance and Commitment Therapy (ACT)?

Vad står ACT för och vad är det?
Acceptance and Commitment Therapy, förkortat ACT, är en innovativ och effektiv terapiform inom det psykologiska beteendeterapeutiska området. ACT kombinerar insikter från kognitiv beteendeterapi (KBT), medveten närvaro och mindfulness samt andra terapimetoder och bygger på den teoretiska modellen Relational Frame Theory som handlar om vårt språk, hur vi relaterar och skapar sammanhang genom språket.

Grundprinciper för Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

ACT består av 6 kärnprocesser för att ge stöd till ökad psykologisk flexibilitet. Man kan grovt säga att tre av dessa mer symboliserar människans inre (österländskt), mindfullness och de andra tre till det yttre, beteendeterapi.

Vad kan ACT användas till? 

ACT är evidensbaserad och har visat sig vara effektiv för att behandla ett brett spektrum av psykologiska problem, inklusive ångest, depression, stress, kronisk smärta, relationssvårigheter och mer. Den flexibla och heltäckande naturen hos ACT gör att den kan anpassas till olika individers behov och preferenser.

ACT används även inom arbetslivet eller som prevention av stress och psykisk ohälsa i olika sammanhang och då brukar man använda uttrycket Acceptance and Commitment ­Training för att förtydliga att det inte är regelrätt psykoterapi.

Vad menas med värderad riktning?

ACT ser värden som en kompass som kan peka ut riktningen och ge oss inre motivation på vår resa genom livet. ACT betonar vikten av att leva i enlighet med ens personliga värderingar. Genom att identifiera vad som är meningsfullt och viktigt i livet och sedan agera i linje med dessa värden, kan individer öka sitt välbefinnande och sin livskvalitet.


Hur fungerar Acceptance and Commitment Therapy (ACT)?

En ACT-session involverar ofta att utforska klientens värden och deras tankar, känslor och beteendemönster. Terapeuten kan använda olika tekniker och övningar för att hjälpa klienten att tillämpa ACT-kärnprocesserna i deras liv.

En kort sammanfattning av målet med terapin kan beskrivas med hjälp av bokstäverna ACT;
Accept your reactions and be present. Detta betyder att man strävar efter att acceptera reaktioner, såsom känslor, och att vara närvarande i stunden.
Choose a valued direction. Att lära sig att välja en inriktning i livet som stämmer överens med hens värderingar.
Take action. Gå till handling, förändringar kan inte ske om personen inte väljer att agera.

Personen som går i terapi får oftast lära sig olika typer av övningar från terapeuten som kan leda till större närvaro i nuet och ökad acceptans i livet. Många får även i uppgift att göra hemuppgifter mellan sessionerna.

ACT & relationer (parterapi)
I en intim relation fungerar värden som en guide eller kompass som hjälper partners att fortsätta vara kärleksfull, öppen och närvarande oavsett skiftningar i känslor, tankar och annat. Om vi inte har kontakt med våra värden så kan gamla livsregler eller grundantagande bli de som styr alternativt kan det vara svårt att navigera i relationen.

Sammanfattning
ACT är evidensbaserad och har visat sig vara effektiv för att behandla ett brett spektrum av psykologiska problem, inklusive ångest, depression, stress, kronisk smärta, relationssvårigheter och mer. Den flexibla och heltäckande naturen hos ACT gör att den kan anpassas till olika individers behov och preferenser.
En av de största fördelarna med ACT är dess fokus på att öka psykologisk flexibilitet. Människor lär sig att hantera sina känslor och tankar på ett adaptivt sätt i stället för att fastna i destruktiva mönster av undvikande och kämpande.

ACT är en kraftfull metod som erbjuder verktyg för att hantera utmaningar och skapa en ökad livskvalitet. Om du överväger terapi eller bara är nyfiken på att förbättra ditt mentala välbefinnande, kan ACT vara ett värdefullt alternativ att utforska tillsammans med en kvalificerad terapeut.